Hoe kies je het juiste racket

Hoe kies ik het juiste badmintonracket?

Het badmintonracket is een belangrijk onderdeel van je materiaal en kies je dan ook niet zomaar. Als je eens zoekt op internet of kijkt op een forum, zal je zien dat er zeer veel discussies over rackets te vinden zijn.

Vaak is het moeilijk voor een speler de juiste keuze te maken als het gaat om het kopen van het juiste badmintonracket. Ze zijn er ook in vele soorten en maten! Het is handig als je een trainer om advies kan vragen, hij kent je spel tenslotte het beste. Een bijkomstig voordeel is ook dat je voor je een racket gaat aanschaffen eerst proef kan spelen tijdens je training, om te zien of een racket daadwerkelijk goed bij je past. Je trainer heeft diverse testrackets. Mocht je interesse hebben informeer dan bij hem om te kijken wat er voor een mogelijkheden zijn. De badmintontrainer helpt bij een goede keuze.

Ingebouwd T-stuk:
Als je van plan bent een racket te kopen, let er dan op dat de racket een ingebouwd T-stuk (T-joint) heeft. Een ingebouwd T-stuk maakt je slagen preciezer, harder en zorgt ervoor dat je racket langer meegaat.

Conclusie: koop een racket met een ingebouwd T-stuk

Vorm:
Verder zijn er ook twee soorten vormen van het blad:
– Isometrisch / afgerond (isometric).
– Ovaal (oval)

De meeste oude rackets hebben een ovaal racketblad. De personen die hiermee spelen houden van de kracht die geconcentreerd zit in de sweetspot (de plaats van het blad waar je de shuttle het best raakt). Bij isometrische rackets is de sweetspot een stuk groter. Hierdoor hoef je de shuttle minder precies te raken om toch nog een goede slag te hebben. De kracht van isometrische rackets is hierdoor wel iets minder.

Lengte:
Een derde punt is de lengte van een racket. Rackets met de aanduiding “long” zijn 10 mm langer dan gewone rackets. Het is geen immens verschil, maar met langere rackets heb je een groter bereik en kan je meer swingkracht opwekken. Voor jonge spelers (jonger dan 9 jaar) bestaan er ook kortere rackets (in 2 verschillende lengtes).

Gewicht / materiaal:
Iets wat onmiddellijk opvalt als je een racket vast neemt is het gewicht. Een licht racket is wendbaarder en makkelijker om mee te spelen. Momenteel bestaan er al rackets van 70 gram! Een lichter racket heeft echter niet alleen voordelen, ls je een te licht racket koopt zal je er weinig slagkracht uit kunnen halen (je slagen zullen dan niet hard gaan).

Conclusie gewicht / materiaal:
– een licht racket is wendbaarder en beter voor snelle acties zoals in het dubbelspel en voor verdediging
– met een zwaardere racket kan je harder slaan, goed voor smashes en clears (diepe slagen van achterveld naar achterveld)

Balans:
Een andere factor die de eigenschappen van je racket bepaalt is de balans.

Er zijn 3 categorieën:
– zware kop (head heavy): dit betekent dat er meer gewicht zit in het blad van je racket. Hierdoor zullen je slagen krachtiger zijn, maar je verdediging wordt slechter omdat je racket minder wendbaar is.

– even balans (even balance): bij dit soort rackets is het gewicht gelijkmatig verdeeld. Ze vormen een soort van gulden middenweg tussen de rackets met een lichte en zware kop.

– lichte kop (head light): rackets met een lichte kop zijn zeer wendbaar en zijn daardoor erg goed voor verdediging en snelle acties. Om hard te slaan zul je echter veel polskracht nodig hebben.

Flexibiliteit:
De flexibiliteit (soepelheid of buigzaamheid) van een racket bepaalt in grote mate de handelbaarheid en de eigenschappen van een racket. Dit wordt doorgaans aangeduid met Engelse termen zoals flex, medium flex, stiff, extra stiff. In het algemeen geld: hoe soepeler de racket, hoe makkelijker het is om ermee te spelen. Omdat het racket meebuigt heb je iets meer tijd om de shuttle terug te slaan. Door het zogenaamde wipeffect gaan je slagen ook makkelijk ver, maar dit gaat wel ten koste van de nauwkeurigheid van je slagen. Soepele rackets zijn ook iets makkelijker om mee te verdedigen. Stijvere rackets bieden een betere controle, maar het kost meer kracht om harde slagen te produceren. Wanneer je echter veel kracht hebt zal je merken dat je harder kan slaan met een stijve racket.

Conclusie flexibiliteit:
– soepel = makkelijk mee te spelen (ook verre slagen), goede verdediging, minder nauwkeurig
– stijf = goede controle, maar meer kracht vereist (voor harde slagen)

Prijs:
Is een duurdere racket beter? Nee, dit is zeker niet het geval! Vaak is het zo dat de duurste rackets stijf zijn, en als jij soepele rackets verkiest, heb je daar dus niets aan. Vooral voor een beginnende speler is de keuze moeilijk.